1900年3月8日に、ガイドブック「ギド・ミシュラン」創刊♪
1929年発行のミシュランガイド |
ミシュランガイドは、フランスのミシュラン社が発行するガイドブックの総称で、評価を星の数で表すことで知られている。レストラン・ホテルガイドが特に有名である。他に、旅行ガイドブックや、自動車旅行向けの道路地図がある♪
パリ万博が行われた1900年、ドライバー用のガイドブックとして発行された。市街地図、ガソリンスタンドやホテルのリスト、自動車の整備方法まで掲載されていた。ミシュラン社はタイヤ会社であり、これで自動車旅行が活発化し、タイヤの消費を増加させることが目的だった♪
当初は無料配付だったが、ミシュラン兄弟がある修理工場を訪ねた際、傾いた作業台の足代わりにミシュランガイドが積まれているのを見て「人間は金を払って買ったものしか大切にしない」と、1920年から有償販売となったという(笑
Michelin Guides (French: Guide Michelin [ɡid miʃ.lɛ̃]) are a series of annual guide books published by the French company Michelin for more than a century. The term normally refers to the Michelin Red Guide, the oldest European hotel and restaurant reference guide, which awards Michelin stars for excellence to a select few establishments. The acquisition or loss of a star can have dramatic effects on the success of a restaurant. Michelin also publishes a series of general guides to countries.
In 8 March 1900 the tire manufacturers André Michelin and his brother Édouard published the first edition of a guide for French motorists. At the time there were fewer than 3,000 cars in France, and the Michelin guide was intended to boost the demand for cars, and thus for car tyres. For the first edition of the Michelin Guide the brothers had nearly 35,000 copies printed. It was given away free of charge, and contained useful information for motorists, including maps, instructions for repairing and changing tyres, and lists of car mechanics, hotels and petrol stations. In 1904 the brothers published a similar guide to Belgium.
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